Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2017 20:10 - Защо "Сляпата Вайша" не спечели Оскар?
Автор: smilet Категория: Изкуство   
Прочетен: 9222 Коментари: 17 Гласове:
5

Последна промяна: 27.02.2017 20:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

След като гледах "Сляпата Вайша" и я сравних с възнаградения филм "Свирчо", стигнах до извода, че нашата анимация изглежда твърде специфична и балканска в сравнение с компютърната анимация на Дисни, която е сякаш реална и по -жива. Освен това, нужно ли е на всяка цена нещо да има кой знае колко дълбок философски смисъл, за да е хубаво? Защо трабва бъдещето да е непременно апокалиптично и мрачно? Мисля, че филмчето за Вайша до голяма степен отразява манталитета на българина и трудно може да бъде възприето от чужденците, които са по-оптимистично настроени към бъдещето. Като цяло Георги Господинов е много претенциозен и ме дразни с това, че не спира да се появява из медиите. Докато гледах Вайша, не знам защо, се сетих за Ванга. "Свирчо" е весело и не толкова елитарно филмче.







Гласувай:
7



1. germantiger - ...
27.02.2017 23:40
Съгласен съм с написаното от теб, а впрочем Ванга въобще не е елитерна (ти и не си написала че е, но аз отбелязвам).
цитирай
2. nadzambunata - Благодаря за филма
28.02.2017 07:59
Обаче не си разбрал посланието му, а с Вангя нема абсолюуууутно нищо общо. Момичето символизира България и изобщо човечеството, човека, който не може да живее в настоящето, защото така е роден просто, за невъзможността да живееш без да поглеждаш в историята и без да мислиш напред.
Филмът е Чудо на Чудесата и е дълбоко философски измислен, естетически елексир!
Обаче: тфа име Ваиша е ужасно! Сигурно е с имплементация на "виждаща", но на мен ми звучи, като въшка или вещица... Не ми хареса момента с "апокалипсис", можеха да го формулират по-удачно, за да пасне на амбиента.
цитирай
3. tera - Не спечели Оскар, защото е твърде смислен за тази цел :)
28.02.2017 09:17
Прочетох разказа на Георги Господинов преди да гледам филмчето и бях удивена от това майсторство на разказвач и чудесната идея. После се сетих, че има един израз "събра му/й очите" и може и оттам да е тръгнал авторът. Философски и дълбок разказ, за който може да го схване, естествено.
Сега виждам филма и съм малко неприятно изненадана от изразните средства, напомня ми малко нескопосни илюстрации в някои детски книжки от едно време, което го прави подтискащ. Може би са искали авторите да следват някаква традиция, понеже образите приличат на някои места на дърворезби, но за мен това е доста старовремско, въпреки че кореспондира до известна степен с това, че разказът звучи като притча.
Накрая - вместо да се гордеем, че наш филм стигна толкова високо в надпреварата за Оскарите сме седнали да се питаме аджеба - защо не е пръв?!? - българска работа кусурлийска!
цитирай
4. zuzi0550 - по същата причина, заради която и ...
28.02.2017 09:40
по същата причина, заради която и "" ла ла ленд " не взе оскар.
цитирай
5. euroskeptik - Ха-ха-ха-ха...
28.02.2017 10:05
Драги ми НАХАЛНО НЕГРАМОТНИ инкомедийни ТРОЛ-СМЕХУРКОВЦИ продукти на помощното училище за лица с тежки ментални проблеми и евтина НПО-прислуга "Нов български университет.
Поне научете най-елементарни неща свързани с филмовото производство и киното въобще.
Всъщност няма начин да ги научите, като знам кой и какво ви преподава по кино в НБУ.
Анимацийката на Тео Ушев е КАНАДСКИ ФИЛМ, произведен от КАНАДСКА КОМПАНИЯ в Канада с ИЗЦЯЛО канадски ТВОРЧЕСКИ ЕКИП, която е НАЕЛА за режисьо някакво БЪЛГАРСКО киноСЛУГИНЧЕ, защото и е излязло по-евтино. Произведен е по някаква КАНАДСКА програма с грант от КАНАДСКОТО правителство И е "наш" само в НЕГРАМОТНИТЕ ви празни НПО-офиснопланктонни тиквички.
Всъщност Тео САМО СЕ Е ПРЕДЛОЖИЛО на канадския продуцент, който го е исползвал като евтина работна ръка за да се докопа до държавно финансиране.
И научете основния закон при всяка филмова награда - тя първо е ПОЛИТИЧЕСКА ПОРЪЧКА, второе ПОЛИТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА, а трето е финансова операция.
И НИКОГА НЯМА НИЩО ОБЩО с киноизкуството !
цитирай
6. tera - @5 Нахално неграмотен си ти в буквалния смисъл, след като пишеш "исползвал"
28.02.2017 10:17
euroskeptik написа:
Драги ми НАХАЛНО НЕГРАМОТНИ инкомедийни ТРОЛ-СМЕХУРКОВЦИ.
Поне научете най-елементарни неща свързани с филмовото производство и киното въобще.
Анимацийката на Тео Ушев е КАНАДСКИ ФИЛМ, произведен от КАНАДСКА КОМПАНИЯ в Канада с ИЗЦЯЛО канадски ТВОРЧЕСКИ ЕКИП, която е НАЕЛА за режисьо някакво БЪЛГАПРСКО СЛУГИНЧЕ, защото и е излязло по-евтино. Произведен е по някаква КАНАДСКА програма с грант от КАНАДСКОТО правителство И е "наш" само в НЕГРАМОТНИТЕ ви празни НПО-офиснопланктонни тиквички.
Всъщност слугинчето Тео САМО СЕ Е ПРЕДЛОЖИЛО на канадския продуцент, който го е исползвал ЕДНОКРАТНО като евтина работна ръка.
И научете основния закон при всяка филмова награда - тя първо е ПОЛИТИЧЕСКА ПОРЪЧКА, второе ПОЛИТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА, а трето е финансова операция.
И НИКОГА НЯМА НИЩО ОБЩО с киноизкуството !


Нищо не си схванал от дискусията - филмът е по БЪЛГАРСКИ разказ с БЪЛГАРСКИ режисьор, това че парите били канадски - в случая какво значение има?!?
Че при раздаването на наградите има предумисъл, това всеки го знае, не си открил Америка. Но се случва и качествени филми да я получат, за щастие.
Аман от нагли и кухи многознайковци!
цитирай
7. euroskeptik - Ха-ха-ха-ха...
28.02.2017 11:00
tera,
"...филмът е по БЪЛГАРСКИ разказ с БЪЛГАРСКИ режисьор..."
Ще се пукна от смях. Вярно, че НБУ произвежда откровенно агресивни неграмотници.
Националността на литературния първоизточник и на режисьора НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ за националната ПРИНАДЛЕЖНОСТ на филмовата творба.
По твоята НБУ-НПО анти-логика, великият БРИТАНСКИ кинорежисьор Алфред Джозеф Хичкок, надявам се си чувал/а случайно за такъв доста по-известен филмов творец от Тео Ушев, който е снимал по БРИТАНСКИ романи прочутите си филми в Холивуд, трябва да е създавал БРИТАНСКИ филми.
Но не би, снимал е чисто АМЕРИКАНСКИ ФИЛМИ.
Абсолютно същото е и със "Сляпата Вайша".
Собствеността на филма ВИНАГИ е на фирмата-производител. А в нашия случай има още нещо - целият творчески екип е канадски. Което е разбираемо - на ЕВРО-ОКУПАЦИОННИЯ райхскомисариат "България" е забранено от Берлин и Брюксел да има НАЦИОНАЛНА КУЛТУРА и НАЦИОНАЛНО филмопроизводство.
Че току-виж българските евро-унтерменши започнали да си мечтаят и за собствена независима, и суверенна държава.
цитирай
8. krumbelosvet - Българите СЕГА
28.02.2017 11:11
Българите СЕГА имат защо да са песимисти. А след Освобождението оптимизмът им е причина за най-високата раждаемост в Европа, за блестящата победа над Сърбия, само 7 (само, само седем) години след свободата, за великия подвиг в Балканската война (проигран хазартно от един австрийски поручик и "цар").
Песимизмът НЕ Е национална черта, а вярна ДНЕШНА оценка на нещастията, дошли ОТВЪН, наложени от Господаря на света.
цитирай
9. tera - @7
28.02.2017 15:38
Не мога да проумея малоумнатата ти агресия, а и не ми е ясно защо постоянно споменаваш НБУ. Нищо общо нямам с този университет освен един семинар, за който пуснах пост. Да не би да си ми проучвал "досието", за да поватаряш като папагал "НБУ,НБУ".
Другото, което ме озадачава, какъв комплексиран идиот трябва да си, за да не можеш да дискутираш умерено и разумно, а веднага да се нахвърляш към непознати хора с обиди.
Не съм и знаела, че филмът е продуциран от канадци, пък и хич не ми пука. А и за какво намесваш и Хичкок, говорим за съвсем други неща, но явно заслепен от злоба и скудоумие изобщо не схващаш това. Не говорим за собствеността на филма, а за качествата му, както и на първоизточника! Сега схвана ли за какво иде реч!?!?

Между другото този начин на изразяване ми напомня на germantiger...

И за десерт, малоумнико, вземи прокоментирай "принадлежността" и "собствеността" ето на този филм, също номиниран за Оскар:
"The Head Vanishes," Franck Dion, director (Papy3D Productions, National Film Board of Canada and ARTE France Cinema Department)
Казва му се копродукция и хич не ги брига това, за което ти се пенявиш в два коментара.
цитирай
10. malchaniaotnadejda7 - Smilet, не мисля като теб.
28.02.2017 16:37
Мисля, че "Сляпата вайша" е силен разказ, истинска история. Това бе и причината да бъде номинирана, разбира се, и невероятният филм на Теодор Ушев - режисиран така близко до първоразказа, че Георги Господинов сподели в медиите - вече е невъзможно да я види с друго лице (перефразирам). Вълнуващ филм! Двамата са много добър тандем и не са важни наградите, а спонтанността, обичта на хората и тук, в Европа, и отвъд океана - "Сляпата вайша" не остави никого равнодушен. Зад "Свирчо", стои филмовото студио за компютърна анимация Пиксар :) Мога да си представя, какъв къртовски труд е коствало на Теодор Ушев да създаде с толкова малък, нищожен бюджет такъв впечатляващ, мащабно въздействащ и вълнуващ филм! Та това е лино, той е рязал образите на линолеум, мисля, че графиките са създадени така. И в Канада, и в Америка, и в Европа, хората реагираха като един, радваха се, преведоха моментално филма на родните си езици, коментираха го, възхищаваха се. Е, да, разказът на Георги Господинов не дава отговори, но поставя въпроси, към които никой не можа да остане безучастен. Ние живеем, обитаваме света на сляпата Вайша, свят, разтърсван от противоречия. Стефан Цвайг споделяше, че "истинските неща са противоречиви"... Прекрасно, брилянтно постижение, мога само да кажа, че съм щастлива и благодарна на създателите му. Разбира се, това е личното ми мнение.
цитирай
11. tera - @10 Надежда,
28.02.2017 17:15
наистина даваш надежда, че в този блог има и нормални хора! Които умеят да изразят собствено мнение без да плюят по другомислещите.
Слава богу, доживях да прочета читав коментар накрая! :)



цитирай
12. milady - здравейте, мили колежки...
28.02.2017 17:18
преди малко изгледах филмчето..
може би, разказа би звучал
по -истински..
определено, не го приемам това изкуство ..
както казва Майка Тереза..
няма да участвам в поход срещу Войната..
ако има поход за Мира..
обадете ми се...
Юлия
цитирай
13. milady - да се допълня..
28.02.2017 17:22
опс, обърках езика..
тера ,да ти призная, от теб очаквах
поне смислен коментар..
каква пропадня стана тя..
а пък за „мъката на сляпата Въ/с отвратително име...
следва да се постарая , да напиша още един ре-Постинг
за символизма и окултния/скрит/ смисъл на „нещата “
като чух само Канада, поръчка, и анимации с пеперуди..
сляпо момиче, и „разделени“ очи/ разбирай ..мозък..
просто онемях от тази нагласена ..притча..
айде, повече довечера..
и умната, колеги..с „невидимото“..
от мен
тролка Юлия
цитирай
14. lubara - Поздрави за дискусията!
28.02.2017 19:48
" Сляпата Вайша " е всичко друго, но не и истинска история. Впрочем защо не е " Сляпата Мария" например, това отчасти си го обяснявам със стила на Г.Господинов. По-точно с местонахождението му, по половин година да е извън страната. Въпреки, че когато той е написал разказа, май не беше все още на гребена на вълната, който както иска да разбира това.
цитирай
15. starotomagare - Всъщност това, че филма беше ном...
01.03.2017 00:39
Всъщност това ,че филма беше номиниран но не спечели показва все пак колко висока е била оценката за него .За награда обаче се иска да е лесно смилаем за да се гледа без да се мисли .От друга страна неговото послание рязко контрастира с фалшивия блясък и шумотевицата на тези награди Самия факт ,че след като миналия път обвиниха акаденимята ,че номинира само бяло кино сега наградиха пък точно обратното .Това си е просто политика а и преди всичко голям бизнес .Истинските големи постижения често не намират място в добре оценените и награждавани.
цитирай
16. katara - старо магаре ...
01.03.2017 08:11
кое е това „голямо постижение “ на тази шизофренна..притча?
да ни покаже ,колко сме тъпи,мързеливи и лоши , така ли??
Разделението/ фрагментацията на Аз -а , и отчуждението
между хората са главните маркери в това психоделично
недоносче, като опит за ..масово послание..
кой има полза от това, запитайте се, хора ..
Оскари, награди, поръчки, огромни средства..
подкупи, измами и.. ментално Програмиране
са заложени в този Панаир на суетата..
попитайте вашата Душа ,защо?
кого ползува това ?
хубава тема за размисъл, даа..
Юлия
цитирай
17. starotomagare - .
16.03.2017 00:04
. katara,чудя се толкова повърхностно ли си чела поста ми ,че изобщо не си го разбрала и от къде се взе това „голямо постижение “ което ми приписваш ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: smilet
Категория: Изкуство
Прочетен: 147434
Постинги: 185
Коментари: 88
Гласове: 297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031