Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2017 16:35 - Защо Хаити е най-бедната страна в западното полукълбо и сред най-бедните в света
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1503 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 14.11.2017 16:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не защото е била окпуриана от САЩ от 1915 до 1934 година, както може би биха си помислили родените американомразци. А защото за период от столетие е имала над 70 държавни преврата. И най-вече заради жестокото 30 годишно управление на баща и син Дювалие: д-р Франсоа Дювалие - Папа Док, взима властта през 1956 година, като почти веднага се обявява за пожизнен президент. Създава мистичен образ около себе си и твърди, че е  култова фигура. "Аз съм знамето на Хаити, единствен и неделим", в това твърдение на диктатора предполагам разпознавате и други негови "колеги".

image
Франсоа Дювалие - Папа Док, сатрапът на Хаити

След смъртта му през 1971 година на "престола" се възкачва синът му Жан Клод Дювалие - Бейби Док. По-възрастните предполагам добре помнят обширните репортажи по телевизията за зверствата на политическата полиция Тонтон Макути. Тонтон-макутите са хаитянска милиция от доброволци на националната сигурност (Milice de Volontaires de la Sйcuritй Nationale), служили за опора за режима на ДювалиеОтличителни белези на тонтон-макутите са слънчевите очила и привързаността към култа вудуНазванието "тонтон-макут" се корени в хаитянската креолска митология. Така наричали митологичното чудовище, което ходело през нощта по улиците и прибирало в чувал децата, разхождащи се твърде късно, след което повече никой не ги виждал. Аналогично хората, посмели да се изказват против Дювалие, изчезвали през нощта и повече никой никога не ги виждал.

image

Всеки, осмелил се да оспори властта на Дювалие, бивал внезапно похитен и потъвал вдън земя. Познато, нали - от историята на една Велика Страна например.
Благодарение на излючително жестокото и белязано от невиждана корупция управение на фамилия Дювалие повече от 500 000 хаитяни бягат в САЩ Забележете - не в Куба, а именно в САЩ, където и до днес живеят нормален живот 
Най-голямата част от хаитянската диаспора в Щатите живее в Маями, в анклав наречен `Малкото Хаити`. Втората по големина комуна живее в Ню Йорк. По-малобройни комуни от хаитянски емигранти има в БостънЧикагоНю Джърси и в множество урбанизирани райони на Флорида.
image
Жан-Клод Дювалие - Бейби Док, вторият сатрап на Хаити

Диктатурата на Дювалие приключва през 1986 година с кървави безредици. правлението е смекчено, но не за дълго. Периодът на диктаурата е последван от множество военни изцивилни управления до 1990 година, огато са предизвикани демократични избори под наблюдението и контрола на международни наблюдатели. за предзидент е избран ползващият се с огромна популярност сред хаитяните католически свещеник Жан-Бертран Аристид, който обаче е свален на следващата година от военен предврат. Последвалата военна диктатура избива над 3000 души и последва нова бежанска вълна.
През 1993 година ООН налага икономическо ембарго на страната и дава правомощия на международна коалиция начело със САЩ да дебаркира в Хаити и да върне законният президент Жан-Бертран Аристид на власт. Следващ президент е близък съратник на Аристид - Рене Превал. През 2001 година Аристид отново печели изборите, които са бойкотирани от опозицията. През 2010 година унищожително заметресение удря държавата, последствията от което не са превъзмогнати и до днес. 
 Хаити има находища от злато, мед, боксит, но добивът не е развит и се добиват малки количества. Основният продукт, който изнася Хаити е кафе. Произвеждат се още картофи, ориз, царевица, цитрусови плодове и захарна тръстика. Безработицата е 70% а условията за труд - ужасяващи.
image



Гласувай:
7



1. kolevn38 - Този ми постинг е предизвикан от опита на един червен наглец да коментира предишният ми пост.
14.11.2017 16:47
Демек, видите ли - Хаити била най-бедната страна на света защото не друг, а хамериката била ги окупирала и мачкала. Като всеки отвратителен червен дебил, така и въпросният комунистически пън, наш съблогър, се опита да преиначи фактите и да хвърли торба с лайна по омразните им хамериканци. Да, ама не. Фактите са си факти, а пред тях мълчат дори Боговете. Единствено червените лайномети - не :)
цитирай
2. planinitenabulgaria - И аз имам въпроси защо:
14.11.2017 22:38
Защо хакерската атака срещу СОНИ преди две години дойде от КНДР? Щетата за фирмата бе около 1 млрд. долара. Тогава Обама спря интернета на корейците за два дни.
Защо кухите никове и фалшиви профили, които нахъсиха каталунците да се отделят от Испания дойдоха от...Венецуела?
Защо фалшивите новини преди Брекзита и тези в предизборната кампания за президент на САЩ дойдоха от Русия?

И най-важният въпрос: Дали тези събития имат някаква връзка помежду си?
Ако нямат, то КНДР и Венецуела трябва много да са напреднали в ай ти технологиите..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4085743
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031