Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2021 19:49 - АстраЗенека обяви, че е имала положителна среща с ЕС за ваксината
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 396 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.04.2021 19:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  АстраЗенека обяви, че е имала положителна среща с ЕС за ваксината

image

EURACTIV.com with Reuters | translated by Антония Коцева

 12-04-2021

Централата на биофармацевтичната компания AстраЗенека в Сидни, Австралия, 19 август 2020 г. [Dan Himbrechts / EPA / EFE]

Миналата седмица АстраЗенека имаше положителна среща с Европейската комисия за ваксината, съобщи англо-шведската компания, след като италиански вестник обяви, че фармацевтичният гигант не е отговорил на писмо с оплакване от ЕС в рамките на 20-дневен срок.

Държавите-членки на Европейския съюз и фармацевтичната компания са в конфликт заради доставката на ваксини, защото блокът получава по-малко от договорените  дози.

Италианският всекидневник “Кориере дела сера” съобщи в неделя, че AстраЗенека все още не е реагирала на писмо, изпратено от Комисията на 19 март, за да се оплаче от забавените доставки на ваксини срещу  COVID-19.

“Можем да потвърдим, че сме отговорили на Комисията в рамките на необходимия срок от механизма за разрешаване на спорове и че нашият екип е имал съвместна среща с Комисията миналата седмица“, заяви директорът на AстраЗенека за връзки с медиите Матю Кент в имейл.

По-рано в неделя говорител на Европейската комисия потвърди, че Брюксел на 19 март е писал на AстраЗенека и е формулирал оплакването си като  “известие за уреждане на спорове“. В документа се казва, че това е първа стъпка за започване на диалог за разрешаване на проблема.

“На този етап ние все още чакаме договорените дози. Поддържаме връзка с AстраЗенека, за да осигурим навременна доставка на достатъчен брой дози”, каза говорителят на Комисията пред Ройтерс.

Съгласно подписания договор между ЕС и компанията, който е публичен, ако възникне спор, една от страните първо уведомява проблема с писмо. След това, след това в 20-дневен срок от писменото известие, те “ще се срещнат и ще се опитат да разрешат спора чрез добросъвестни преговори“.

Съгласно договора за ваксината страните от Европейския съюз са очаквали да получат 120 милиона дози до края на март от тази компаниятa, но тя е доставила само 30,12 милиона дози.

Говорителят на AстраЗенека не коментира данните за доставките.

В същото време броят на заразените в рамките на блока продължава да се увеличава, затова в много европейски страни и ваксинационните кампании буксуват. Някои правителства показват все по-голямо раздразнение по отношение на фармацевтичната група.

“Явно, че от компанията не спазиха ангажиментите си и по този начин по определен начин се подиграваха на нас, европейците“, заяви министърът по европейските въпроси на Франция Клеман Бон в неделя.

Бон каза, че писмото на ЕС до англо-шведската компания може дори да доведе до битка в съда.

“Изпратихме официално известие през последните дни, това е началото на евентуална съдебна процедура, ако компанията не поправи нещата“, каза той и добави, че оказването на натиск върху компанията да ускори производството в Европа изглежда е по-добрият вариант в сравнение със започване на съдебен процес, което ще отнеме време.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39750065
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031