Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2016 20:22 - Митологичното мислене е най-големият враг на българина
Автор: smilet Категория: История   
Прочетен: 3493 Коментари: 15 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Европейската цивилизация е толкова развита колкото е в момента благодарение на прехода от митологично към рационално мислене, първият важен тласък на този преход е възникването на философията в Древна Гърция, после отново надделява митологичното и настъпват Тъмните векове на Средновековието, но след това идва Ренесансът, Ренесансът, който на нас ни липсва и това си личи и до днес, не сме успели да надраснем митологичното като народите от Западна Европа. За европейците тогава митът не е бил вече точно описание на света, а вдъхновяваща за творците магическа приказка.  По време на Възраждането нашите училища са били килийни, преподавали са ни попове, рационалното и митичното били смесени. 
Това е така и сега, ние помним нашата история не такава каквато е описана в учебниците, а такава каквато е в стиховете на Ботев, в епопеите на Вазов и, разбира се, в “Под Игото”.  Когато минавах покрай НДК видях един българин доброволец да разказва на англичаните за нашата история и когато каза, че сме били роби, англичаните го попитаха дали не е объркал думата, защото за англичаните роб означава, човек, който е считан за предмет, за инструмент на господаря, човек без никакви права, без частна собственост, човек, който сам по себе си е собственост и може да бъде продаван. Ние сме имали не само свои собствени домове, имали сме и цели фабрики и по-ниски храмове, да, били сме с ограничени права, но това не ни е правело роби, били сме под турска власт, не под турско робство, думата робство е използвана от поетите и революционерите ни, за да надъхат българите да вдигнат на бунт за политическа свобода и създаване на българска държава, този израз е използван и за литературно преувеличение от Вазов. Ботев пише за робски вериги, това означава ли, че българите са ходели оковани по улиците? 

Ясно е, че понятието “турско робство” вече си е изиграло ролята и изглеждаме глупаво, ако го използваме пред чужденци, чиито народи са имали роби, въпреки това изразът продължава да се използва и заради него хвърчат министри. Митологичното и емоционалният псевдопатриотизъм надделяват над разума. Една от най-известните и уважавани българки е баба Ванга, а след Левски на второ място в класацията за великите българи е сектантският водач Петър Дънов. 

И в политиката митологичното си казва думата.  След пет века турска власт пак избираме чужденец да ни управлява. Фердинанд не познава нашия народ и няма основания да го обича, този народ е по-изостанал културно от австрийския, немския, френския, английския, испанския и т.н. Има франкофони, русофили, германофили, англофили, но българофилите са рядкост, те са романтици като младия княз Батемберг или изпитват съжаление към народа ни, защото са свидетели на страданията, през които той е преминал, като Джеймс Баучер.  След Освобождението ни изпадаме в еуфория и, повлиян от тази еуфория, Фердинанд ни включва в Първата Световна и ние естествено сме жертвите и обвиняваме за националната катастрофа само Фердинанд. Не се противопоставяме на съветската окупация, гоним Симеон и майка му, убиваме вуйчо му и приближените на семейството му, унищожаваме гроба на Борис Трети и после искаме същия този Симеон да се върне обратно, да ни стане премиер и да ни спаси и го посрещаме като месия. После той е лошият, а ние сме онеправданите жертви. Социализмът нанася вреда на православието, а митологичното мислене на българина си остава и суеверията процъфтяват, както и славата на Ванга, българите почват да вярват не в Христос, а в “някаква сила”, църковният канон поне ограничавал в някаква степен суеверието, забранявайки на хората да вярват в определени неща, но църквата вече не е на почит и суеверието е безгранично. 

Крайно десните комплексари ни заливат с неверни твърдения колко сме били велики в миналото, но защо тогава никой друг не признава това величие, освен ние? Хвалим се, че цар Симеон Велики е бил на три морета, но той просто е плячкосал териториите, те не му били признати официално от Византия и той не събирал данъци от тях, но, да, имал си дворец, по тази логика Симеончо Втори също е цар, защо не? Нашите критерии за цар очевидно са доста занижени след като допускаме селянина говедар Ивайло да ни стане цар. Твърдим, че Джон Атанасов е създал компютъра, но той живял от две годишен в Америка, някои смешници твърдят, че сме били богоизбран народ и богомилите били пренесли Ренесанса в Европа,  чуждестранни певци да пеят наши патриотични и носталгични песни, например Ищар пя “Облаче ле бяло”, а Пласидо Доминго “Моя страна, моя България”, но те не чувстват това, което пеят, успехите ни са временни и главно в спорта и на Евровизия, а най-известните българи в чужбина са Стоичков и Бербатов и нито един българин не е взел Нобел.

 Поредната проява на митологичното ни мислене беше референдумът на Слави, предшестван от ритуален емоционално патриотичен концерт, задръстващ движението в центъра на София. Демографските ни показатели са по-зле и от тези на Сирия, лъжат ни, че бежанците са голям проблем, при положение, че и самите бежанци не искат да останат при нас, а проблемът е в съдебната система. Аз не се гордея, че съм българка, но обичам тази страна, защото съм израснала в нея и не се опитвам да си въобразя, че тази страна е нещо повече от това, което е. Ние сме комплексари, които не могат да приемат историята си каквато е в действителност и предпочитаме хвалебствените митове в “История Славянобългарска” пред фактите.  Сещам се за въпросът на Левски и за това, че еврейският народ е оцелял хилядолетия без държава, а българите под турска власт се погърчвали, не сме достатъчно сплотени, няма нещо, което да ни обедини. Ако се чувствате обидени от написаното, докажете, че не е вярно.



Гласувай:
4



1. germantiger - АБСОЛЮТНО - СИЛЕН ПОСТИНГ!
27.12.2016 23:07
Написала си ИСТИНИ!

И за това масата бугари ще те мразят и хулят.

Аз поне не съм българин, но ще има и немалко българи, които ще те разберат.
цитирай
2. zaw12929 - Че нито един българин не е взел Но...
28.12.2016 00:56
Че нито един българин не е взел Нобел- подсказва качествата и целта ба тази система да поставя в култ само учени извън православните държави, да ни унижават и са успели с вас, да не се гордеете, че сте българка и такова е поколението на 15-40 годишните днес превърнати в маса ровеща в Интернет, без да рови в мозъка си, надарен с ум и талант, да реализира идеите си...
Умният винаги ще излезе от положение в което мъдрият няма да се забърка.
цитирай
3. germantiger - Някои български митове които КОНКРЕТНО опровергавам или осмивам
28.12.2016 01:25
http://germantiger.blog/politika/2016/05/21/byl-ga-ri-bok-lu-ci.1452854
цитирай
4. germantiger - ИСТИНАТА ЗА ВАС БУГАРИ
28.12.2016 01:29
вие българите и руснаците

- не можехте да правите автомобили

- влаковете ви бяха боклук

- кораби не правехте качествени

- касетоифони нямахте, освен комични руски

- телевизорите ви бяха боклук

- техниката домакинската също

- гсм е запад

- интернета ви е запад

- компютъра ви е запад

- пътища, аутобани нямате

- метрото ви го е измислил западняк

П. С.
първия комп и втория и третия са германски, години преди този на атанасов-бери, осен това атанасов не е българин - той е човек израсъл в сащ, учил в сащ и не знаещ дори български - ако той нямаше американските пари, база техника не би направил нищо в бг и както казах преди него са създадени три германски компа на конрад цузе и един амеврикаснки

НАЙ-ВАЖНОТО - ЕЛЕКТРИЧЕСТВОТО ВИ Е ЗАПАД, печатането на книги също
цитирай
5. b0lgar - Поради що не се гордееш , че си българка!?
28.12.2016 01:45
Какви територии е плячкосал Симеон, документирано на голяма част от тях са живеели българи от преди поне пет века?
Как един обикновен свинар е владеел военното дело дотолкова, че да печели битка след битка, откъде е имал средства, да обучи и въоръжи армия, която да побеждава редовни татарски и ромейски войски. А "митът" за История славянобългарска нама и да коментирам.

Защо да не се гордееш ,че си българка, историята ни не е свръх велика, но е уникална по своему.

Гордей се защото да си българин е звучало гордо в много периоди на и около Балканите -при Кубрат, Крум, Симеон ,Калоян, Иван Асен II , в балканските войни, и първата световна . Имали сме много велики моменти срещу Византия, и сме страдали много от Турция.
Били сме слаби, били сме и силни.Но за огромен период от време сме били ако фактор на Балканите.(Да в много моменти след Византия)
Били сме в пъти повече изтребвани от нашите съседи отколкото те от нас.
Не сме били колонизатори, и не можем да се сравним с големите сили, които са изтребвали цели народи.
Но сме чисти пред съвестта си, защото винаги сме се борели за своето тук и само тук - на Балканите!
Липсата на национална гордост е по-лоша от чумата.
Нашия народ никога не се е примирявал с идването на окупатори,и се е стремял единствено към освобождението на изконните му земи .Българите трябва да се гордеят, че са потомци на способни и древни хора,градили държави, които не са прекланяли глава пред никого и винаги са се стремили към свобода и независимост.
Много други по-велики народи са изчезнали, но въпреки всичко ние все още сме тук.
цитирай
6. germantiger - болгаре
28.12.2016 02:11
Как така пишеш, че историята "ви" не е свръхвелика?!

тя е най-велика превелика, супервелика, първата азбука е бугарска, първата държава е българска, първите гащи са български.... индия египет, "индианците", готите, всички са българи

вие ще водите света, вие сте избранбия народ, не чифутите, вие сте по по най

света започва и свършва с вас - не си ли чел това?!
цитирай
7. germantiger - болгаре?
28.12.2016 02:37
ВСИЧКО НАДОЛУ Е БЪЛГАРИН СПОРЕД БОЛ (прощавайте турцизма) БЛОГЪРИ

УНГАРЦИТЕ

УГРО-ФИНИТЕ

КЕЛТИТЕ

БРИТИТЕ ПОНЕ ЧАСТ

ФРАНКИТЕ И ТЕ

ПРУСИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

БАЛТИЙСКИТЕ НАРОДИ ВЪОБЩЕ

САРМАТИ

БАКТРИЙЦИ

ПЕРСИ, ПОСЛЕ ПАРТЯНЦИ

ХУНЗА-та днес, СВЕТЛИТЕ В АЗИЯ ВСИЧКО БЪЛГАРИН

В ЕГИПЕТ ПАК ТРАКИ

В ИНДИЯ НЕСЪМНЕНО

СТИГНАХА ДО СКАНДИНАВИЯ – шведите са траки, Тор е трак

ВЪОБЩЕ ГЕРМАНОСКАНДИ НЯМА – ВСИЧКО Е СЛАВЯНИН

СЛАВЯНИТЕ ПЪК СА ТРАКИ ЕЛЕ БЪЛГАРИ

ДАТЧАНИТЕ В СМИСЪЛ ЮТИТЕ

ИТАЛИАНЦИТЕ ЯСНО Е

НА ИБЕРИЙСКИЯ П-ОВ И ТЕ

УКРАЙНА И СТЕПИТЕ – ДА

ХАЗАРИТЕ ДОРИ !

ВСЪЩНОСТ БЪЛГАРИ СА 13-тото изгубено израилево племе

БЪЛГАРИ СА АТЛАНТИТЕ – СЕРИОЗНО ТОВА СЕ ПОДДЪРЖА

ПЪРВИЯ ЧОВЕК Е БЪЛГАРИН И ВСЪУЩНОСТ Е БИЛ БЕЗПОЛОВ

ИРЛАНДЦИТЕ ПОКРАЙ ФИР БОЛГ (няма проблем, че народа е описан като завоевател жесток, след което автентичните айришмени ;) вдигат бунт и избиват нолгите, а как уродливо са описани някои друга бира...

Абе въобще кои са българите...ПА ЩА СИ беше писал поета за прекрасното момиче в моя постинг Българско 1...е папоне сърбе на върбе не са!!!

Оппа!!! Са, са, са, той и оня Душан има българско – това без ирония го има!

„АЛОУУУ”

УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ НЯКОИ ОТ ТЕЗИ СА БЪЛГАРИ ИЛИ СА СРОДНИ В БЪЛГАРСКОТО... НО ВСИЧКИ... БЕЗ СЪМНЕНИЕ... И „ЕДНОВРЕМЕННО” МНОГО ОТ ТЯХ... ДРУГИ В ПЕРИОДИ КОГАТО Е НЯМАЛО ПЛЕМЕНА, КАМО ЛИ НАРОДНОСТИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ОБРАЗУВАЩИЯ ПО-КЪСНО НАЦИИТЕ ПРОЦЕС?!?!?!?!?!?!?!

ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РАСОВИ ТИПОВЕ, ЕТНОСИ И НАРОДИ, ОТДЕЛНО ЕЗИЦИ И ЕЗИКОВИ ГРУПИ

ТОВА СА ТРИ РАЗЛИЧНИ "НЕЩА"!

ИЗСЛЕДВАНЕТО ИМ МОЖЕ ДА БЪДЕ САМО ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНО!
цитирай
8. germantiger - ей кавали - така трябва да се говори с вас - само така
28.12.2016 02:52
И още нещо може би, най-важно!

Вие българите не прочистихте църквата си от кому онанисти и мрежа на дс и русия

Вие българите не се покаяте за атеизма си десетилетия наред по руска и червена заповед

Вие българите не осъдихте и не екзекутирахте нито един червен кому онанист

Вие българите продължавате да ги избирате - те са радевци, първановци, корнелийки, бойковци, цецки, каракачановци

и "вие" плюете някой в Рим, вие сте най-прави и най-православни... вие ли "бе" руски мекерета, вие ли руски суки и шлюхи

КЪДЕ В БИБЛИЯТА ПИШЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА СМЕ ПРАВОСЛАВНИ ИЛИ ДРУГИ НЯКАКВИ?

ВИЕ ЛИ СТЕ ЖЕРТВИТЕ - ВИЕ КОИТО СИ ДРУСАТЕ БУГАРСКИ ХОРА В БЕРЛИН, ПРАВИТЕ СИ СЕЛА В ИСПАНИЯ, ДВАТ И СИ ИМАТЕ УЧТО ЗНАЕМ В ЧИКАГО/И ВИ ГО ПОЗВОЛЯВАТ И СИ ИМАТЕ УЧИЛИЩА В ЛОНДОН

ВИЕ ЛИ СТЕ ЖЕРТВИ БЕ ТРАФИКАНТИ НА МИГРАНТИ, НА ДРОГА С КАНАЛИ ОЩЕ ОТ СОЦВРЕМЕ?!

ВАНГА ЛИ ?!

ванга отдавна се осра

след обама нямаше да има сащ - още има

2016 европа щеше буквално да се обезлюди - не се, макар да има още няколко дни

българия и русия щяха да поведат света - към какво вангелйо - към боклука какъвто са самите те?

ЕДИН ДЕН СЪЩАТА ТАЗИ ЕВРОПА С КОЯТО СЕ ГАВРИТЕ И ПОДИГРАВАТЕ ЩЕ ВИ СКОЧА НА ГЛАВИТЕ И ЩЕ ВИ ИЗТРИЕ И ПОМЕН НЯМА ДА ОСТАНЕ ОТ ВАС - боклуци !
цитирай
9. germantiger - ...
28.12.2016 03:19
и ако някой от вас бугарски дрисльовци каже - много омраза има в коментарите ти

аз ще му отговоря с въпрос - А ИСТИНА ИМА ЛИ

ИМА в моите коментари

А СЛЕД ИСТИНАТА Е ОМРАЗАТА МИ

ИСТИНАТА ЗА ЧАСТ ВАС ЗАДЪЛЖАВА ОМРАЗА

ясно ли е балкански ербап мъжове - като ви убиха професора в захарна фабрика къде бяхте бугари юнаци, като закла мангал момичето в борисовата градина и с игли във влагалището - къде бяхте

къде бяхте ербап мужици руски като режеха главичките на руските ви 18 годишни войничета в чечня и дагестан, къде бяхте като срутиха два блока в краснодар атентатори, имаше ли ви в Норд-Ост спектакъла бе витязи

европа била гей ?! а вие кви сте - курвата на гея

помните ли кара-Ибрахим най-светлия образ във време разделно

ЗНАЧИ ВИЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ГАВРИТЕ С ДРУГИ НАРОДИ И ИСТОРИЯ, А ДРУГ С ВАС НЕ МОЖЕ

О МОГА, О МОГА И ОЩЕ КАК

маайте кебапчета, дрънкайте чалга, купувайте си плазми - нали сте юнаци

и винаги напред и нагоре - не берете грижа - този ЦЪРВУЛ пак ще го дънят 2017 антъни джошуа ще го гримира

П.С.
ЦЪРВУЛ Е ЛЮБИМА ДУМА НА ЕДИН ВЕЛИК БЪЛГАРИН - ИЦЕТО СТОИЧКОВ
цитирай
10. leonleonovpom2 - Учудващо! Може би защото е писано ...
28.12.2016 23:02
Учудващо!
Може би защото е писано от жена?!
Българите са известни с това, че не посягат на територии , незаселени с Българи
Точно Симеон заселва маджарите, които на няколко пъти му нанасят удари в гръб, от Български, пак на Български територии След като ги разгромява Там,където са днес но достатъчно далече, да не му пречат
И името на държавата им и до днес е Българското-Унгария Иначе са маджари
Когато Калоян си връща Белград и Браничево от тях, кралят им се оплаква на папата
Какво казва папата в отговор?
- Трай си Той е взел земи, които му принадлежат/ заселени с Българи/ Повече няма да те закача!

Така и става
Никаква митология няма в историята ни
Напротив!
От велики сме направени за посмешище
Не е само Джон Атанасов
Ами Лазаров и Йорданов къде са?
Лунната капсула!
Ако имахме щастието да си продължим ренесанса, започнал дори и преди италианския, ние щяхме да сме водещите, както е било!
Германтигър, хвали германското колкото искаш, но защо посягаш на Българското?
Това не е необходимо
Всички сме хора
Не е ли истина, че в битките срещу ромеите победите ни са в отношение три към едно!
Какви са най -известните ромейски императори-Константин, Юстиниан/ Управда/, а и много други?!
Гърци?!
Гръцките императори се броят на пръсти
Дори Василий щеше да е от Тракийска династия, ако Тракия тогава административно не е била включена към Македония
А за робството, Френският поет Ламартин описва пазар за роби в Константинопол - през 1832 година
Той не е само поет Бил е и министър- председател на Франция!
Европейци на този пазар не се допущали Преоблечен като турчин е влязъл там
Така, че робството не е фикс идея
цитирай
11. germantiger - споменах му на стефан/борн
29.12.2016 10:29
при мен не е провокацьия, а омраза

на много от вас българите би ви се сторило кощунствено да бъдете мразени от полубългарин, а потресаващото е в това, че има защо да бъдете мразени, но това вие не осъзнавате, не се каете и дори не допускате в самозабрават си и манталитета си

не конкретно теб, от теб не мога да се оплача, разбираш ме че имам предвид други процеси

при мерно руснаците на човешко личностно ниво имат себевглеждане и могат и се каят и осъзнават бол неща, на дътржавно не - те са най-некаещите се на държавно ниво лумпени, но на човеко могат да дълбаят себе си и да стигат до прозрения

българите до момента не могат това - нито на личностно като мислители и интелигенция, нито на държавно ниво, отделни хора като симеон радев, свинтила могат да се докоснат до нещо си от това за което пиша

ЛЕОНЕ, ВИЕ НИКОГА НЕ СЕ УСЕЩАТЕ КОЛКО ЧУЖД УМА КАКВО ТВОРИТЕ ПЪРВО ВИЕ, НО НЕ ВИ МИНАВА ПРЕЗ УМА КАКВО ТВОРИТЕ ПЪРВО ВИЕ, НО ВИНАГИ СТЕ МНОГОЧ УВСТВИТЕЛНИ КОГАТО ПО ВАШЕМУ ПОСТЪПЯТ С ВАС
цитирай
12. iulii - Чета,чета, пък си викам
29.12.2016 18:19
чакай и аз да си кажа моето.Тигре, винаги ми е импонирало хъса и знанията, които влагаш в писанията си. Не винаги съм съгласен, но виждам, че се опитваш да си обективен.Като народ си имаме много кривини и ти си успял да уловиш някои от тях. Но не бива да пренасяш частното към общото механично.
P.S.Понеже ми стана интересно, къде се крият българските мъжове при споменатите от теб събития, взех че излезнах днес да го търся това място-и взех, че го намерих. Няма да ви кажа къде е, само ще спомена, че е същото място, на което се намират и германските мъжове, когато имигрантите убиваха и изнасилваха германските жени и девойки.
цитирай
13. germantiger - юлий
30.12.2016 06:09
не е ставало дума за "германия" и германските "мъже" - за тях бих бил още по-радилкален в квалификациите си, не си ме чувал просто...

разликата е в това, че вас винаги са ви надували българите, филми, книги, предавания, аспарухови трилогии, пропаганда колко сте ербап мъже, а онези там ги ликвидират като гордост целенасочено винагиу

нормално е те да станат мишоци една част, докато при вас е тъкмо обратното - вие и досега сте почти винаги всьо и вся в четивата си и телевизиите вие

вие никога не сте били така унищожавани след всв както германците като дух, себесъзнание и гордост, сравнение не може да става почти
цитирай
14. iulii - Напротив,
30.12.2016 06:49
виждал съм писанията ти относно сегашните германци, затова и писах за обективността ти. Но когато хвърляш кофата с помия по тез "мъжове", неволно плискаш по всички.Всеки ден виждам около себе си огромно количество напълно вменяеми и адекватни българи, които борейки се с действителността, успяват да оцелеят и да запазят човешкото в себе си,кой повече, кой по-малко. А това е трудно по тези места и в това време-повярвай ми.
А относно тъй нареченото от теб "надуване". Аз не виждам нищо положително в това, да ти покажат трилогия в която шепа монголоиди идват тук (и те карат да се припознаеш в тях!) да се настанят, а в същото време ти отнемат земята и собствеността и ти режат корените, променяйки целия ти вековен свят! За "турското присъствие" няма да говоря. Това също е унищожаване на духа, себесъзнанието и гордостта ни.
Не знам дали си усетил от историята и ежедневието ти, колко е ветровито при нас. От векове тук духат силни и ураганни Източни, Западни и Северни ветрове . А ние сме народ, който е успял да построи къща и държава на това място, и е съумял да живее и да даде на човечеството писменност и богомилско учение...И те така.
цитирай
15. germantiger - не мисля, че българите са успели кой ...
30.12.2016 20:54
не мисля, че българите са успели кой знае колко да постороят - тук е бсто византия, в маса български царе византията е останала или се настанила по симеоновски дори когато са я били, след това турско, руско итн

"фактически" България според мен по-малко е имало и повече е нямало, но за вертровете си прав - мястото е такова, макар турското място днес да е още "по-такова", но пък сега е техния втори трети момент силен знам ли

ЗА АДЕКВАТНИТЕ ХОРА СИ ПРАВ - АЗ ЧЕСТО ПОГРЕШНО АБСОЛЮТЪИЗИРАМ - абсолютно прав си че плискам не съм се късноа ли не много късно за това след разплсъм се късно или не много късно за това след разплискването

за мое недокрай сериозно оправдание мога да кажа единствено - че плискам защото съм в блог.бг - тук "атмосферата" предизвиква от мен да излиза помия, извън блог.бг бих бил по-обективен, но пък помията от мен показва липса на дисциплина мъдрост и съзряване, впрочем мъдър никога няма да стана и не се стремя - мъдростта и съзряването в някои отношения са непостижими за мен, нмо да се върнем към темата на коментара ти

ПРАВ СИ 100% ЧЕ ПЛИСКАМ НЕИСТИННО НЕПРАВИЛНО И ОТВРАТИТЕЛНО ВЪРХУ ВСИЧКИ - ТОВА МИ Е ОГРОМ,НА ГРЕШКА - ПОЛУЧАВА СЕ ТАКА ЗАЩОТО АЗ ГРЕША И ВТОРАТА ПРИЧИНА ЗАЩОТО В БЛОГ.БГ НЕ ВИНАГИ СЕ СТРЕМЯЯ КЪМ ОБЕКТИВНОСТ, А ЧЕСТО КЪМ ТОВА ДА УЯЗВЯ НЯКОЙ ИЛИ НЯКОи
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: smilet
Категория: Изкуство
Прочетен: 147477
Постинги: 185
Коментари: 88
Гласове: 297
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031