Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2019 22:20 - Швейцарска теза за произхода власите
Автор: marknatan Категория: История   
Прочетен: 1940 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 01.11.2019 22:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Искам да разгледам тезата за произхода на власите, като водещи началото си от българския етнос в отделна тема, условно наричам Швейцарска и да я подкрепя с наличните факти, защото очевидно представена, само, като основна идея и преразказ (без фактологически материал) само по себе си не доказва нищо и може би звучи наивно и неубедително. Предварително моля зрител/к/ите с по-чувствителни очи да не се разсейват от пИчатните грешки, а да погълнат инфото, като чуто от пелтеците и неправилно изговарящите 17-18 от 25 български звука от ефира на нацьоналните тв-та, а отскоро и 7/8 ми, които гледат и всичку разбират, въпреки очевидните правоговорни грешки. Е , що па дза не ам тогава и правописни ?

За мен това, че очевидно влахите се появяват и формират, образно казано над определена надморска височина в планинските части на територията на България, във всички български планини от Тесалия през Хемус до Карпатите, изконна българска територия за времето, което разглеждаме, аз не считам за случайно, а доказателство за произхода власите, като водещи началото си от българския етнос, българи родени от утробата на България и в последствие в резултата на социално обшествените процеси превърнали се в това което са, днес , като част от Ромънския народ, но като власи и прилежащото им историческо присъствие и развитие, те са и си остават винаги българи в исторически смисъл, почти до изчезвнето на самият късно възниканл термин "влахия" и "власи" в този му държавно творчески оттенък  и смисъл на нарицателното, като и ще подкрепя обпоснованото с безспорната и фактология, пък нека да я обориме или доразвиеме тази теория.

Нека да очертаем тезата с наличните автентични факти .

Подчертавам темата няма общо с Румъния и по късното самостоятелно формиране, развитие на Влахия и вливане в румънската държавност .

Общите белези са :

1-по местоположение ( т. нар. власи б.а.) се появяват по планините на територията на България

2- и като време, по времето около и на загубване на суверенитета на България и падането и под Византийска власт,

Трябва ли да ги наречем влахикос буларикос тъй, като очевидно влахите се появяват и формират подобно на ... над определена надморска височина в планинските части на територията на България, което аз не считам за случайно .

Отговорът е не не само, защото това е част от ботаниката/зоологията/ , а защото отговорът се крие и е и причината по-късно да възникне и една друа подобна държава -Швейцария.

3- ( т. нар. власи б.а.) използват защитните функции на планината и подобно на Швейцария са избягали там за да избягат и не плащат данъци на Византия.

Швейцария е показателна в нашия случай. Поради защитните функции, които дава планината селяните от Италия,Франция и Германия избяват и използват Алпите, като крепост за да избягат от суверенитета и данъчното облагане на техните монарси. Никой не ги нарича пастири и не се опитва да вмени поминъкът, като етнос, както съвсем сериозно ни се обяснява, че власи значи пастир на ромеите ?! Трябва да има някакъв поминък. Поминъкът им е скотовъдство , а не земеделие по приемани и днес обясними причини- слаба, ерозирала почва, картофите не са открити и т.н.

По пресния пример с Швейцария осветлява и историята по-рано ( случила се б.а.) в планините на България.

Така и тези хора които живеят в планините на България , наричани влахи живеят там, защото използват защитните функции на планината. Кои са те от наличните факти?

Те се появяват по планините на територията на България, като време, по времето около и на загубване на суверенитета на България и падането и под Византийска власт. Византийският император Йоан Цихимски пленява българският цар Борис Втори (970-971 г. )заедно с цялото му семейство , отвежда го в Константинопол и публично му отнема знаците на императорското достойнство -златната корона и червените ботуши и след това в църквата "Св. София" тържествено полага короната на българското царство и благодари на бога за покоряването му ( на българското царство б.а.).

И наистина според средновековните закони с пленяването на короната престава да съществува и държавата, което пък от своя страна дава основание на някои да твърдим, че съгласно тези закони България никога не е падала под турско робство и д-та ни не е преставала да съществува тъй като, короната на средновековна България никога не е пленена от турците.

В Англия днес има хора спечелили дела на основание средновековни закони, които все още са валидни тъй, като не са отменени . Пак в Англия и до днес продължават да полагат грижи (специални б.а.) за гарваните от лондонската кула тъй, като вярват , че ако умрат и Англия ще се затрие. Преди около 30-40 години най сериозно бяха изпаднали в паника .(подлежи ан проверка във в/ка с брекзит гарваните трябва да изчезнат б.а) Същата вяра крепи и турската държава , която въпреки, че е модерна се крепи на вярването ( суеверието ? б.а.) и държи златната врата зазидана, защото вярва в поверието, че един ден последният византийски император Константин XI ще се върне през нея и ще си възстаниви империята, като ги изгони . Дори бих разсеял от скучната нетракийска тематика, с любопитаната случка на англйски студент, който си взел изпита в университета или може би Итън колидж, като за целта на изпита се явил със шпага. Когато професорът му се опитал да го скъса, се оказало,че съществува неотменен средновековен закон, че не може да се съса на изпит студент, който носи шпага. Това за законите и законноста, за традицията. ( която липса на добрата традиция и незачитането и е причината за бедствията на схизматиците от тези географски ширини и нищо друго б.а.)

След това лирично отклонение да продължа по темата.Така българската д-ва престава да съществува номинално в 971 г. Огромната и територия и на юг и на север от река Дунав пада под византийски суверенитет , но доколко това се е случило на север ор р. Дунав смело мога да кажа, че там това е само номинално и тези територии на практика не попадат под пряката зависмост и задължения на Визнатия, за което свидетелствуват доста неудобни за ромънската и унгарската историчарска наука факти, но които няма да разглеждаме и да се рзпростираме извън обхвата на зададената тематика, но поради важността на разглеждането и изясняването им следва да се разгледат подобаващо отделно . И оттук започва борбата за възстановяване на б-та държавност, от момента на загубването и в 971 г.

Една част от българския народ не желае да признае византийския суверенитет и подобно на Швейцария се укрепява в планините използвайки ги като крепост. Т.е. част от българския етнос отстоява своята независимост високо в планините за което спомага наследената военна организация , същите добре познати воински умения на цар симеонова войска

И идва първото по хронологическата последователност на събитията съобщение за влахи .

То принадлежи на Йоан Скилица /автор от края на ХІ век/. В промежутъка между 976 и 980 г., т.е. не случайно след фаталната 971 г. , един от четирите комитопула, възглавяващ възраждането на Първото българско царство, най-големия от братята – Давид, “загина тогава, убит между Кастория и Преспа, в така наречените Прекрасни дъбове, от някакви “влахи – пътници", казва авторитетът Йоан Скилица .

Виждаме, че тук е изпълнено условието да е след загубване на българския суверенитет, а с “влахи-пътници” е обозначена воинска категория , един вид пазачи на проходи, дервенджии, които имат задължение да носят воинска служба по охрана на определен участък от път или да охраняват проходи.

Откъде идва наименованието влах. С влах славяните наричат латиноговорящи.С какви латиноговорящи са си имали работа славяните освен с войници или пратеници на служба при римския импетратор и др. под. , т.е. латинци .

Така напр поляците наричат италианците, примера с уелсците е подобен. Ще се въздържа от повече приемри на тези добре установени факти, всеки истински любител на историята ги знае, като табицата за умножение, без футболните коментатори.

Или трябва да има нещо свързано с латинците за да бъдат наречени, някои народи влахи от инако говорящите, през съответно техния диалект на езика им ( виж примера с поляци и уелсци за названието б.а. )

За времето на византийско господство в България във византийската литература името валахи многократно се употребява по отношение на цялото население на България от западните хроникьори и това намира своето рационално обяснение и трябва да го намери и аз считам, че униатството на българските владетели е причината , това е белега, връзката с латините , за да възникне това название за българите, като за влашки народ.

Хора свързани с латините по-един или друг признак. Това ще се изпозва и от Ватикана в нейните последващи издания за да наложи и изфабрикува на територията под вълагрска власт и тремина влахи и валахия, като нещо отделно от България и българи , но безуспешно по времето на съществуването на българската власт, а заличаването и подменянето на българското стана едва в средата на 17 век, но за съжаленито стереотипа наложен от историците на Ватикана, се наложи, като модела и шаблона, изпозлвайки за това факта, че северно българската оцеляла от турското нашествие държавност в земите си на север от р. Дунав и Карпатите, попадна под юрисдикцията на т.нар. новосъздадената от Ватикана държава известна с името Свещена Римска империя, в която обаче въпреки щедро раздаваните им чуждоземни титли българската власт никога не прие и не подмени своите български воеводски титули със северно атлантически сурогати. Ватиканския модел не бе подложен на критика и ревизия от казионната историчарска школа и заради това съвсем логично и в Букуреш изучават началото на държавността си от въстанието на Асеневци, която на практика и грубо и схематизирано погледнато, като се пренебрегнат и изключат огромните социално обществени отношения, което е, може да се представи и така по библейския модел за произхода на човечеството от дедо Адам, но Петър ( Белгун б.а.) и Асен не са, нито първо човеци, нито "прото" власи, (за да не използвам изпортената дума термин "Пра"изкована от безсилието на казионната наука да обясни произхода на т. нар. българи родила или по-скоро внедрила подобен буламач, като " научен" б.а.), а просто опорочения ненаучен, като оправдание, късно средновековен схоластичен по-бабешки агиографски, но силно впечатляваш каките почитателки на сръбска скара и всичко възрожденско модел на историята на Сърбия и Армения да представят народите си по маймунски за произлезли от чатала на някой цар за исторически безотговорен при все, че този агиографско модел се следва и от руснаци и японци, и парадоксално се оказва, че само българите не прозлезли от някой, цар, а тези около него водят началото си от българските царе и държавата Ромъния, а наскоро се оказа и че този " средновековен схоластичен модел " действа и за новосформираната държава от югославската административна единица, не като " античка" , а обърнала палачинката, че дори не водела потеклото си от 3/4 българина Стефан Душан, като всички прави сърби, ами от българския цар Самуил!? Така, е когато историческата фактология се кове от комисии и по целесъобразност.
Цар Самуил на северно амкедонците, царете асеневци на Ромъния, а на нас кво остана един Бойко Борисов! Ама и него, като ни го вземат западните балкани, ще го търсите и него и комисЯ ще създавате!

Да разгледаме пък , какво казва Кевкамен в неговия "Стратегикон" съставен е в 1075-1078 г, за власите , за въстанието на власите и българите в Тесалия.

Всички действащи лица са същите като при въсанието на Петър и Асен.

" Никулица Делфина каза на императора , че се готви бунт в Елада на власите и българите.

Той постъпва хитро и оглавявя бунтовниците и доносничи на императора КонстантинX Дука.

174. Въстаниците се събрали в къщата на Боривой Влаха.Българско име,

175. Той се обърнал и към власите.

Къде са вашите стада и жените ви ?" Те отвърнали " В планините на България" "

За причината на въстанието -увеличението на данъците ето какво казва на императора

177."Прочее благодари се на бога,че аз задържам народа и мога да прекратя този бунт ако ме послушаш и премахнеш увеличенията на техните данъци и постановления. Защото той беше увеличил данъците с много номизми".

Изключителен интерес представлява описанието на нравите и история на власите: ( всяка прилика и аналогия със съвременната политическа обстановка е случайна В един научен подход аналогиите не се приемат за доказателство дори да са съветите на педераса цар на българите Фердинанд към сина му католикоса Борис, заради което дедо боже не да де нас българите Патриарх. Дедо Боже си знае раПтата и аз съм дал обет да не му се бъркам б.а.)

Из описанието на нравите и история на власите:

187."Племето на власите е съвсем невярно и покварено и не спазва истинска вярност, нито към бога , нито към императора, нито към сродник или приятел, но се стреми всички да измами: много лъже и много краде , като всеки дтн дава лесни клетви пред приятели и лесно се отмята от тях; сключва побратимства и кумства и смята чрез тях да измами наивните. Никога не е спазвал вярност към никого дори към някогашните римски императори. Срещу тях воювал император Траян от когото били напълно надвити и отведени в плен; и царят им на име Децебал бил убит и главата му набучена на копие в Рим "

И ето го неговият съвет ( на Кевкамен б.а) !

" И ако някога се вдигне въстание в БЪЛГАРИЯ, както се споменава и те заявят и дори се кълнят , че са ти приятели , не им вярвай!"

Ето какви са власите, които милеят да освободят отечеството си България! Готвят се да вдигнат въстание в БЪЛГАРИЯ! И може по-красноречиво доказателствао от думите изречени от ромейски шпионин ще намерим само в описанията на схизматиците на друг един шпионин, този на Ватикана, подвизаващ се под името Петър Богдан, който пише и " историята на валахия, която за съжаление Божидар Димитров реши да не издаде.

За свидетелството на Анна Комнина от 1094 г. Тя посочва “валахите” на Хем , като стари местни жители, отлично познаващи пътеките през хребета…Кои са старите местни жители?Един единствен отговор-бъларите. Откога е сведението-след 971 г.

За всеизвестното въстание на Петър и Асен посочихме, че Всички действащи лица са същите, като при въсанието в Тесалия само , че доста години по късно.

Причина за въстанието-данъците, местоположение и време също съвпадат!

Никита Хониат:

"Но поради своята дребнава пресметливост той (Исак ІІ Ангел ) решил да отпразнува сватбените тържества с държавни пари и почнал да ги събира от вътрешните области, без да са предвидени като данъци. Поради скъперничеството си, докато ограбвал и останалите градове, които били съседни на Анхиало, той незабелязано въоръжил срещу себе си и срещу ромеите варварите от Хем (Стара планина ), които преди това се наричали мизи, а сега се наричали власи. Те, надявайки се твърде много на своите планински теснини и облягайки се на многобройните си укрепления, които се намирали високо в недостъпните скали, били и по-рано надменни спрямо ромеите, а тогава намерили повод, така да се каже, свой Патрокъл — отвличането на стадата им и насилственото вземане на пари, и дигнали открито въстание. "

С това въстание целта е постината, България е отново суверенна държава.Малко по-късно "изчезват" и влахите в титулатурата на българските царе. Влахия се появява отново на сцената, когато още веднъж българската държавност е не само заплашена но и изчезва.

Ще бъде интересно да разгледаме и къде не се споменават власите, кога не се споменават и защо не се споменават имено в периода преди загубване на суверенитет г-на 971 като нулева и отправна точка.. Като във всяка наука и тук би трябвало отсъствието на нещо да не е нищо , а да е доказателство. При цар Петър са се появили богомили но не и т.нар. Власи.

ПРЕЗВИТЕР КОЗМА: “Случи се, че в годините на православния цар Петър в българската земя се появи поп, по име Богомил... Той пръв почна да проповядва ерес по българската земя.”

Малко преди това ,

при СИМЕОН І: “Граница мижду българи и ромеи при Симеон, от Бога владетел на българите...”,РОМАН ЛАКАПИН в писмо до Симеон: "До Симеон, владетел на българите... Ако наистина трябваше да се нарича някой цар на ромеите и българите, то трябваше да се наречем по-скоро ние...".

Николай Мистик в писмо до Симеон: “... винаги лежи скръб на сърцето ми, поради общите бедствия, които изтощават Божия народ – ромеите и българите...”

Тоест в непосредтдвена близост преди появата на власите , Симеон не се блазни да се титулува владетел на т.нар. Власи, Патриарха и той не е чувал за тях , НИКОЛАЙ МИСТИК в едно писмо пише:"... подготвя се или пък ще се подготви твърде силно раздвижване на русите и заедно с тях на печенегите, пък и на западните турци, които всички са се споразумели да започнат война срещу тебе".

И само след петдесетина години изведнъж след 971 г се появяват по цялата територия на Империята - Епир, Тесалия, Македония, Тракия, Мизия, Дакия ,започва се мобилен живот ,трафик на стада - движение на стада по целия Балкански полуостров ,усилено строене на крепости по непристъпни места- Хониат . Как ли е допуснал да не я използва тази сила всезнаещия и премъдрия византийския император или той изобщо както е видно и не подозира за тях “власите” иначе щеше да я вземе на своя страна, или все пак от писмото му личи че все пак има косвена намеса в подкрепа на тезата. Защото всезнаещия и премъдрия византиец в писмото част от което цитирам по горе заявява на Симеон и случайно ли това или това е целта на цялото писмо как двадесет хиляди славянина/българина преминали при него.

А можеха да са " власи" !

Да, но не бяха измислени от ватикана и те като братя Грим, далите приказката на българите. Преди това българите не можели да приказват , разправяли си само езопови басни, край Болга ли Волга ли беше реката от дето дошли, трябва да сео бърна към Ганчо Ценов за името ан реката и българите . За басните всеки ги знае от историите на Теофан, приказакта за златната ябълка и петимата братя. Е, не било ябълка иами дюла, край Болага, било студено, но като се научили да прикзат бългрите сменили фабулата и оставили само братята .

По времето на въстанието на Петър и Асен и след това славяни изобщо не се споменават. А въпреки това триста години по-късно езика на т.нар. Власи е определен, като славянски . «Haec Inscriptio ex Valachico in Latinam versa est sed Rex Ruthenica Lingua scriptam accepta» "Този текст бе преведен на латински от валахико,обаче кралят го взе на рутенския(славянския) език. И това е за отделна тема, започната някога от Иванко  в Делиорманската наука.

Още по интересно е, като четеме Никита Хониат, очевидец на събитията. Какво съобщава Никита Хониат:

“Двамата еднородни братя, за да освободят своите сънародници от този страх, построили храм на името на великомъченик Димитрий, в който събрали много и различни луди с кръвясали и разкривени очи, с разпуснати коси и проявяващи напълно останалите неща, които правят обхванатите от зли духове, и внушили на тези бесновати люде да викат с висок глас, че бог е решил да подари свобода на българския и влашкия народ и да премахне дългото им робство…”

И също "Затова те не се задоволили да запазят свободата си и да задържат господството си само над Мизия, но постоянно причинявали по възможност повече злини на ромеите и се опитвали да съединят в едно властта на мизите и българите, както е било някога отдавна... " С кой народ българите са били свободни и са съединили властта си някога?И кой народ е бил под робство.И във всички сведения е споменават с двойно име ,та чак и азбуката им ,И при другия очевидец ,Кевкамен, как е ,във Велика Влахия при въстанието на власи и българи,,какво казват власите,че жените им имането им е в планините на България значи територията влашка , а планините български !Е нали се твърдеше обратното !?

Ако запитаме славянските азбукарчета ще ни кажат единствения възможен отговор.Това е отговорът и той си е казан от Хониат. Не ли ясно че се говори за славяно българския етнос каквото и да се крие зад това.

И нас днес в 21 век, ни наричат татари,турци,монголци. Наричането ни с тези имена не ни прави такива . Както сега така и тогава наричането на пример на едно небесно тяло месец,селена,месечина ,луна ,муун и т.н. не подменя факта ,обективната действителност , че става въпрос не за пет различни небесни тела ,а за едно единствено.И ако засечеме координатите на тези тела,пространствени и времеви характеристики установяваме, че е едно. Е добре по установените координати от сведенията в този период какво се установява , фиксираните крепости на т.нар. Говориме и разсъждаване в рамките на историята , като наука , с нейния оснвен инструмент, хронологията и сравняваме ябълки с ябълки, за да не се превърнеме в ганчоценожици или породените от това уродливости в, за радост останали с в плоскостта на ганчо ценовизма представен в двата си основни дяла туракоманията и боцманистиката, като приемр за анзидание на породилата ги БАН яджия как не бива да се подхожда към Историята.

“Власи “в Хемус и самите те , какво установяват археологическите проучвания и кога този народ който до петдесетина години не съществуваше се научи да строи крепости и ги построи. Изобщо номади ,скитащи със стадата си из Балканите за каквито ни се представят строят ли? Взаимноизключващи се твърдения, като онова с българските планини на влашка територия или влашки планини на българска. Споменавайки археология , прочетено в нета, не съм го проверявал( ин ситу б.а.), столицата на споменатия от Кевкамен Децебалус се намира в област оръжие планина градище и архитектурата е същата като При Плиска . В своя "Летопис и родословие" възрожденецът Йовчо Тревненски на основата на стари ръкописи твърди следното: "Българите бяха прогонени от Траян Римски и пак се възвърнаха в година 5997 (489) . И тук е много интересно да спомена и нещо което нашия народ пази и до днес като пряк участник .Приказката за цар Траян , че има магарешки уши, разказва за едно малко момче, което знаело страшната (срамната) тайна , че цар Траян имал магарешки уши. Известно е, че Траян е най-големия педофил в Римската империя . На какво е символ магарето? На сексуална разюзданост .На магария . Вади си го когато си поиска, където си поиска без свян и страх. Ето защо и Траян е показен като магаре именно, не случайно от едно малко момче . Да знаят българските малки деца , че той е магаре (сексуален маниак). Е не е ли велико народното творчество и не и запазило, като пряк участник от събитията истината за Траян?!

Независимо дали влах се извежда от значението определение, като войници -латинци, пастири-скотовъдци, или религиозни еретици, то винаги е свързано с българин .Това са трите основни значения на думата . И оттам идва объркването защото ние търсим три различни субекта, а той е един българин . И като заместим влас = българин , всичко си идва на мястото и се обяснява . Като се срещат с български воиници на служба при латинския император те се наричат от северни славяни поляци, чехи , латини- влахи , като срещнат тези българи скотовъдци в планината гърците ги наричат власи -пастири , описват ги като религиозни еретици и като по правило е с презрителен оттенък , което води и до един подсмисъл . В подкрепа на тезата тук е и факта ,че религиозния признак от еретик се развива и означава ( По Иречек) в Хърватско — изобщо православен християнин, в Босна — славянин от християнско изповедание т.е. Виждаме как българинът еретик по-късно става символ и на славянин и на християнин .Съответно и влах от еретик става символ на славянин , християнин . И тази трансформация е единствено валидна за българите .

Да не забравяме откъде започна и Априлското въстание .Не случайно отново от планинските- "влашки" градове на България .И една българска поговорка : "Планината ражда хора , полето тикви" . Затова сигурно и Елизабет Костова в своя бестселър твърди , че високите български планини никога не са паднали под турско робство .

Нима Историята не се повтори !? След падането на България под Османска власт се появиха т.нар. балканджии, отделените избягалите и укрепилт се във планините българи, заради кооито Костова написа прроческото , че високите български планини никога не са паднали под турско робство . Тези, които под византийска власт бяха наричани власи, под османска , под османска бяха наричани балканджии и от тях отново бе запалена искрата на Освбождението на българите от чужда власт. Ако отново византиските хроникьори или сценаристите на Слави Трифоноф препредаваха събитията, " Балканджиите" щяха да са тези, които вдигнаха Априлското ( и не само б.а.) въстание в планините на България.

Последващото развитие на Влахия нейното по- късно самостоятелно и развитие след падане на България под турско може и да се раздлежда, като развитие на българската държавност до вливане в румънската държавност имено с основанието, че Валахия се създава , произхожда и съхранява българското достатъчно дълго, че да запали отново пламъка на свободата в родината . 
/ Публикувано Април 11, 2009 (edited)/




Гласувай:
5



1. apostapostoloff - Имай на пред вид, че
05.11.2019 11:27
власите не са българи!
цитирай
2. krumbelosvet - Интересно
26.09.2021 17:07
Фундаментално интересно.
Ако
Ако го поверват власи, прави срби, северо-македонци и северо-елини, България нема вече да граничи от секъде само със себе си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marknatan
Категория: История
Прочетен: 3849983
Постинги: 1122
Коментари: 4084
Гласове: 1727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031