Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2016 19:51 - Православното семейство и Хелоуин
Автор: smilet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
0



                            image

Хелоуин продължава да е противоречив празник за православните християни. Към него се подхожда или като се избягват всякакви светски дейности, особено тези с езически и антихристиянски корени, или като християните взиман участие, за да бъдат солта на света.
 Православните реакции варират от участие чрез внимателно избягване на всички езически и свръхестествени елементи и зли костюми, до американската и модерна гледна точка, че това е просто празник без каквото и да е дълбоко значение, време за забавление, време да изхарчим парите на родителите си за купон.
 Хелоуинските практики  били започнати в Америка от английските  колонизатори, но се засилили през 19в. заради множеството ирландски емигранти.
 Папа Грегорий 4 обявил първи ноември за фестивал на всички светци в опит да християнизира езическия празник на Самхайн, който започвал вечерта на 31 октомври и бил в чест на свръхестествените духове, които навлизали в света на живите с началото на зимния мрак. За разлика от християнизацията на езическите ритуали на зимното слънцестоене 25 декември и на Ищар, Великден, тази на Хелоуин не била толкова успешна.   В келтските райони езическите практики често съжителствали с християнските. С времето, както станало с много други християнски празници, езическите обичаи надделели, ето примери:
СЛАДКО ИЛИ ПАКОСТ
Езическо:
Храни и напитки били оставяни пред вратите на домовете, за да омилостивят злите духове.
Християнско:
Бедните деца се разхождали по домовете на хората и получавали кексчета, за да се помолят за душите на починалите в замяна.
Днес:
Децата се разхождат по домовете и искат бомбони и други сладки неща.

ИЗДЪЛБАНИТЕ ТИКВИ
Езическо:
Зловещите издълбани лица със свещ вътре трябвало да плашат злите духове в нощта.

Християнско:Суеверните западни християни плашели душите на умрелите в мрака.
Днес: Тиквата се счита за символ на Хелоуин и в повечето случаи няма религиозно значение.
КОСТЮМИ
ЕЗическо: Хората през 16в. на Британските острови се обличали като отмъстителни духове, за да плашат реалните такива.
Християнско: Енориашите се обличали като светци и танцували танца на смъртта.
Днес: Децата носят всякакви костюми без да се замислят за тяхното значение.  Съвременният Хелуин е празник колкото за възрастните, толкова и за децата, които ядат сладко през цялата година, така че за тях това не е толкова важно. Докато неморалното и демоничното почти отсъства в детските костюми, то присъства в костюмите на младежите и техните купони.  Всяко православно семейство днес трябва да избере как да подхожда към Хелоуин: издълбана тиква с усмихнато лице може да символизира радостта от Христовата светлина, която свети вътре в нас или да гони душите на езичниците. Трябва да решите дали да се обличате зловещо, като светци или неутрално, за да пренебрегнете празника. Просто помнете, че трябва да съчувстваме на нашите ближни, а не да ги съдим.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: smilet
Категория: Изкуство
Прочетен: 148484
Постинги: 185
Коментари: 88
Гласове: 297
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930