Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2021 14:52 - Душата, Троицата и най-важната Божия заповед
Автор: smilet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1083 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.04.2021 14:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Според юдаизма душата на човека има три части нефеш (почивка), руах (вятър) и нешама           ( дъх) . Бог издишва душата, както стъкларят оформя съд. От Него излиза дъхът нешама, пътува като вятър руах и накрая е в покой, в нефеш, в тялото. Същата дума е използвана и когато Бог е в покой, почива си на седмия ден. Тоест от трите нива на душата дъхът е най- близкото до Бог, нефеш е онази част от душата, която пребивава в тялото, а руах вятърът, който стои между двете и свързва душата с източника на духовност. Върху нешама се отразяват само мислите, върху руах думите, а върху нефеш действията. 
НефешХаБехамит означава животинска душа, понеже физико-химичните реакции при човека са сходни с тези при животните, в Талмуда тази част на душата е наречена "злия подтик". В Тората се има предвид тази душа, когато се казва: 
" Живителната сила на плътта е кръвта" Левит 17:11
 Най- важната заповед според Христос е " Да възлюбиш Господа, твоя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум." Това трудно се разбира и превежда, защото по времето на Иисус хората са считали, че съзнанието на човека заедно с емоциите  не се намира в мозъка, а в сърцето. По-ясно е така: "Да възлюбиш Господа, твоя Бог,  с цялото си съзнание (мисли и чувства) и цялото си тяло (плът), с тази Любов да дишаш, с тази Любов да тече кръвта ти."  
 Когато пием виното и ядем хляба се сливаме с безгрешния нефеш на Христос, доближаваме най-животинската, най-нисшата  най-  грешната част от душата си до Бог. , душата на Христос влиза в тях по същия начин, както е билка влязла в тялото и кръвта Му. 
   Троицата 
 Бог е създал хората по свой образ и подобие, тоест Душата на Бог се състои от тези три части, но тя вечно е съществувала и е съвършена. Мислите, думите и делата са трите части при хората и между тях има противоречие, докато при Бог  Мисли, Слово и Дела са Едно, това са три отделни начина, по които Бог разкрива себе си, три личности- Мислиеща, представена от Отец, Говореща, представена от Светия Дух, защото чрез Него е написана Библията, действаща -кръвта и тялото, Синът. Трябва да възлюбим бог с цялата си душа, да се стремим към такова единство на мисъл, думи и действия, каквото има в Троицата, в Душата на Бог. Целият Бог е и в трите проявления на своята личност и винаги е бил и никое проявление на Божията Личност не е по-малко Божествено от другото. В сравнение с Бог човекът е троичен, а Бог е Единен. 
източник aish.com



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: smilet
Категория: Изкуство
Прочетен: 148629
Постинги: 185
Коментари: 88
Гласове: 297
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930