Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2017 21:01 - Защо е вредно да се къпем всеки ден?
Автор: smilet Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 844 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ние вярваме, че колкото повече се къпем, толкова по - чисти ставаме.  Насъпунисваме обилно телата си, за да убием всяка бактерия, която се е скрила в кожата ни, но ако се къпем всеки ден, можем да се сдобием с повече бактерии, отколкото сме имали първоначално. Тогава колко често трябва да си взимаме душ?
 
 Отговорът е: Зависи. Ако полагаме тежък физически труд, живеем на горещо и влажно или спортуваме много, трябва да се къпем всекидневно. Проблемът не е в телесната ни миризма, а в потта, която предоставя условия за развъждането на бактерии. Излишната мазнина може да запуши порите и да доведе до акне по тялото и лицето, подутини и гнойни пъпки.

 Твърде честото взимане на душ може да е вредно за тялото, ако не се потим много. Изсушава кожата, което може да отвори порите за бактерии, причиняващи инфекции, особено ако душът е горещ. Честото къпане, когато кожата ни е суха, може да доведе до по- слаба имунна система, защото отмива от кожата естествената й мазнина и естествените бактерии, защитаващи имунната система, и насърчава развъждането на вредни бактерии.

 Няма кой знае каква разлика между душ и вана, но ваната е по- полезна за хората с дерматит и екзема.

"Хората си мислят, че си взимат душ по хигиенични причини, а бактериологически това не е така." Доктор Илийн Ларсън, експерт по инфекциозни болести и асоцииран декан по проучвания в университета в Колумбия казва пред Тайм.

 Ларсън открил, че антибактериалните сапуни и почистващи продукти, които използваме вкъщи, не са по- добри в намаляването на риска от инфекциозни болести в сравнение с обикновения стар сапун. Освен това ексфолирането и търкането не помага кой знае колко на кожата ни.

Каква е идеалната честота за взимане на душ?

Докторите казват, че е препоръчително веднъж - два пъти седмично. Алтернативата за тези, които предпочитат да си взимат душ по- често е да се концентрират върху подмишниците, дупето и гениталийте, защото оттам идва миризмата.

Като мием ръцете си и дрехите си, ще премахнем мъртвите клетки и мръсотията от телата си, без странични ефекти за здравето ни. Обаче химията на кожата на всеки човек е различна, включително и на скалпа, така че къпането всеки ден може да не е толкова опасно за едни, колкото за други. Тоест ако сме в добро здраве, да пропуснем някой и друг душ няма да ни навреди.

Лизет Борели
Източник: medicaldaily.com



Гласувай:
2



1. organizirane - Аз не се къпя всеки ден...
21.02.2019 17:22
Аз не се къпя всеки ден...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: smilet
Категория: Изкуство
Прочетен: 148491
Постинги: 185
Коментари: 88
Гласове: 297
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930