Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2021 09:25 - 2020: Лудите идеи, които могат да преобърнат представите ни за Вселената и всичко останало
Автор: zahariada Категория: Технологии   
Прочетен: 1779 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 01.01.2021 09:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  2020: Лудите идеи, които могат да преобърнат представите ни за Вселената и всичко останало

ВАНЯ МИЛЕВА | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 декември 2020 в 00:08 

image  
СВЪРЗАНИ НОВИНИ

image

2020: Фалшивите надежди и жълтите сензации във физиката и астрофизиката

image

От ходещи акули до ръба на Млечния път - забавните научни истории през 2020 г.

(видео)

image

5 невероятни изследвания на физиката и астрофизиката, публикувани през 2020 г.

Физиката отдавна чака революция. Стандартният модел на елементарните частици, стандартният космологичен модел, които ни вършеха работа стотина години, са отеснели отдавна.

Чака се някой герой да отвори вратата към "новата физика", но добре въоръжен с всички ключове-доказателства за всички ключалки, които старите теории отключваха. А не хулиган, който просто да я ритне с крак.

Тази мечта не угасна и тази странна година, в която сякаш цялата научна общност мислеше само как да строши ключа на шиповия протеин, с който коварния вирус влиза в нашите клетки, поболявайки милиони. Но за него сме говорили достатъчно.

Сега ще си поговорим за хулиганите - физици и мечтатели.

Най-неочакваното и красиво фундаментално откритие във физиката

"Това е неочаквано, изненадващо - и за мен невероятно вълнуващо. За да бъда честен, на някакво ниво работя за това близо 50 години. Но едва в последните няколко месеца най-накрая се обединиха. И е много по-прекрасно и красиво, отколкото някога съм си представял".

Така започва изложението си физикът и компютърен учен Стивън Волфрам (Stephen Wolfram). Той смята, че Вселената е огромна, нарастваща мрежа от взаимоотношения, които съставляват самото пространство и всичко в него. В тази картина Волфрам вижда основата на една окончателна теория, която лежи в основата на всички физични закони.

image

Волфрам представя през април 2020 г. в своя проект по физика - една нова визия как може да се обясни реалността.

В основата на подхода на Волфрам е представата за хиперграф. „Графът“ в този контекст е като схематичното представяне на мрежа: линии, свързващи точки. Но реалността не може да бъде уловена от линии, свързващи точки на плосък лист хартия. Волфрам генерира компютърни визуализации, за да изобрази взаимоотношенията в по-сложни „хиперграфи“, в които „линиите“ могат да свързват произволен брой точки, а не само две.

Запознайте се с това "голямо и историческо интелектуално приключение" в статията ни "Най-неочакваното и красиво фундаментално откритие във физиката".

Намек за нова физика в поляризираното лъчение от ранната Вселена

Признаци за "нова физика" извън Стандартния модел са открити в космическото микровълново фоново лъчeние на Вселената, светлина, идваща от ранната Вселена.

image

В края на ноември 2020 г. двама японски астрофизици правят анализ на космическия микровълнов фон (CMB), който показва, че неговата поляризация може да е променена чрез екзотични ефекти, насочващи към физика извън Стандартния модел.

Според астрофизиците реликтното лъчение съдържа нарушения на пространствената четност или паритет - едно от основните свойства на Вселената в рамките на Стандартния модел.

Повече може да научите в статията "Намек за нова физика в поляризираното лъчение от ранната Вселена".

Теория отвъд Стандартния модел позволява червееви дупки, през които може да прелети човек

Популярните в научната фантастика „червееви дупки“, позволяват пътуване по-бързо от светлината чрез мигновено прехвърляне на пътешествениците от една точка в пространство-времето в друга. Тази концепция не противоречи теоретично на Общата теория на относителността и Стандартният модел на физиката, но те забраняват преминаването на през тези обекти.

image

Но в края на лятото на 2020 година екип физици от Университета в Принстън успяха да намерят решение на пътуването с помощта на странностите на квантовата механика в рамките на петмерна вселена. Изследователите доказват, че е възможно да се създаде червеева дупка, достатъчно голяма да преминат хора, заедно със своите космически кораби.

За съжаление със съвременните технологии е невъзможно да се създаде изкуствена проходима червеева дупка.

Още за тази екстравагантна идея ще научите в статията "Двама физици показаха как на теория могат да се създадат проходими червееви дупки".

Фрагменти енергия - не вълни или частици - може да са основните градивни елементи на Вселената

В края на тази година физиците Лари Силвърбърг и Джефри Айшен предложиха нова оригинална теория, според която материята във Вселената се състои не от частици и вълни, а по-скоро от фрагменти от енергия.

Физичният модел, който предлагат двамата професори от Университета на Северна Каролина, може да пренапише начина, по който мислим за материята.

image

Тяхното изключително амбициозно предположение премахва частиците или вълните като фундаментални градивни елементи на материята, и ги замества с „фрагменти от енергия“, които да изграждат всички неща във Вселената.

Теорията на Силвърбърг и Айшен би заменила и Общата теория на относителността на Айнщайн, която се използва повече от век за обяснение на физическите явления, най-вече деформирането на пространството и времето.

Според двамата физици това, което свързва и частиците, и вълните, на по-фундаментално ниво, е идеята, че енергията винаги „тече“ през пространството и времето. Те виждат „енергията като съставена от линии, които запълват регион от пространството и времето, вливащи се в и извън този регион, които никога не започват, никога не свършват и никога не се пресичат“.

С новия си градивен елемент учените формулират нов набор от уравнения за решаване на физическите проблеми. Моделирайки небесните тела като фрагменти от енергия, авторите с изненада установяват, че получените отговори са идентични с тези, предсказани от Общата теория на относителността.

Още за тази революционна идея - в "Фрагменти енергия - не вълни или частици - може да са основните градивни елементи на Вселената".

Прилича ли човешкият мозък на Вселената?

Тази година един астрофизик от Университета в Болоня и един неврохирург от Университета във Верона сравниха мрежата от невронални клетки в човешкия мозък с космическата мрежа от галактики ... и видяха изненадващи прилики.

Въпреки съществената разлика в мащаба между двете мрежи (повече от 27 порядъка), техният количествен анализ, който се намира на кръстопътя на космологията и неврохирургията, предполага, че различни физически процеси могат да изграждат структури, характеризиращи се с подобни нива на сложност и самоорганизация.

image

Човешкият мозък функционира благодарение на широката си невронална мрежа, за която се смята, че съдържа приблизително 69 милиарда неврони. От друга страна, наблюдаваната Вселена е съставена от космическа мрежа от поне 100 милиарда галактики. В рамките на двете системи само 30% от техните маси са съставени от галактики и неврони. В рамките на двете системи галактиките и невроните се подреждат в дълги нишки или възли между нишките. И накрая, в двете системи 70% от разпределението на масата или енергията се състои от компоненти, играещи очевидно пасивна роля - вода в мозъка и тъмна енергия в наблюдаваната Вселена.

Обнадеждаващите резултати от това пилотно проучване показват, че новите и ефективни техники за анализ в двете области, космологията и неврохирургията, ще позволят по-добро разбиране на динамиката в основата на еволюцията на тези две системи.

Още в статията "Прилича ли човешкият мозък на Вселената?".

Събрахме за вас само 5 истории, а със сигурност бяха повече - и това е прекрасно. Науката не е застинал паметник, не е догма, всяка теория е предпоследна. Но тя е и достатъчно консервативна и нищо не приема "на вяра". Всяка нова теория с претенции да направи революция, трябва първо да обясни всичко, което обяснява "старата" теория и чак тогава да тръгне из дебрите на "новата физика".

И да не забравяме думите на Карл Сейгън: "Извънредните претенции изискват извънредни доказателства".




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. krumbelosvet - И за мене, невежата, тия идеи изглеждат работещи
01.01.2021 11:35
"Така започва изложението си физикът и компютърен учен Стивън Волфрам (Stephen Wolfram). Той смята, че Вселената е огромна, нарастваща мрежа от взаимоотношения, които съставляват самото пространство и всичко в него. В тази картина Волфрам вижда основата на една окончателна теория, която лежи в основата на всички физични закони."
"Според астрофизиците реликтното лъчение съдържа нарушения на пространствената четност или паритет - едно от основните свойства на Вселената в рамките на Стандартния модел."
Така прекрасните стари модели, на Нютон и на Айнщайн, ще се впишат като ЧАСТНИ СЛУЧАЙ и първи приближения на още по-прекрасна теория.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39756086
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031